Parodontologie

Aceasta specialitate se ocupa cu tratamentul afectiunilor tesuturilor in care sunt implantati dintii, respectiv osul, ligamentele intraalveolare (ce prind radacina dentara in alveola) si gingia.

parodontologie
Principala cauza a acestor afectiuni este placa bacteriana neindepartata in totalitate de pe dinti si gingii, adica IGIENA DENTARA DEFECTUOASA. La debutul bolii apar simptome la nivel gingival (tumefactie, sangerare, spontana sau la periaj); nedepistata la timp, gingivita evolueaza, boala parodontala putand duce in timp la pierderea dintilor. Le recomandam tuturor pacientilor, cu atat mai mult celor cu afectiuni parodontale sa viziteze cabinetul stomatologic pentru igienizare cel putin o data la 6 luni.
Pe langa factorul bacterian exista o multitudine de factori ce actioneaza complementar la degradarea tesuturilor parodontale: fumatul, boli sistemice, afectiuni hormonale, vicii de muscatura, etc.

Boala parodontala odata instalata nu este reversibila, in cel mai fericit caz, poate fi oprita in evolutie. Este o specialitate foarte complexă, cu diferite tehnici de abordare şi cu rezultate spectaculoase, atunci când terenul biologic şi cooperarea pacientului o permit.